Τα φλαβονοειδή ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Κιρσοκήλη και στυτική δυσλειτουργία
28 Μαΐου 2012
Πόσο επώδυνη είναι η περιτομή των ενηλίκων;
26 Ιανουαρίου 2013

Η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Ερευνητών για τον Καρκίνο.

Πρόκειται για ουσίες που υπάρχουν μόνο στα φυτά και η κυριότερη αιτία που καθιστά τα φλαβονοειδή ευεργετικά είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Φλαβονοειδή υπάρχουν σε κάθε φυτό, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα και κυρίως στο εξωτερικό τους περίβλημα, δηλαδή στη φλούδα. Τα μήλα, τα σταφύλια και τα πορτοκάλια έχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών ενώ από τα λαχανικά, τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια αποτελούν σημαντικές πηγές.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια των ΗΠΑ, ανέλυσαν δεδομένα από 920 Αφρο-Αμερικανούς και 977 Αμερικανο-Ευρωπαίους με πρόσφατα διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση τροφών με φλαβονοειδή σχετίστηκε με μείωση κατά 20% των πιθανοτήτων για εμφάνιση επιθετικού καρκίνου προστάτη, μετά την προσαρμογή για την ηλικία, την φυλή, το μορφωτικό επίπεδο και το κάπνισμα. Με την αύξηση της λήψης φλαβονοειδών οι πιθανότητες εμφάνισης επιθετικής μορφής προστατικού καρκίνου ελαττώθηκαν περαιτέρω ανάλογα με την ηλικία και το κάπνισμα. Έτσι σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών η μείωση κυμαινόταν μεταξύ 33 έως και 38%.

Οι ευρευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών σχετιζόταν με ελάττωση των πιθανοτήτων εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σε Αφρο-Αμερικανούς και Αμερικανο-Ευρωπαίους και καμία υποκατηγορία τροφών με φλαβονοειδή δεν εμφάνισε ανεξάρτητα από μόνη της ξεχωριστό προφυλακτικό ρόλο.

Πηγή RUN

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.