Επηρεάζει η περιτομή την σεξουαλική λειτουργία, ευαισθησία ή ευχαρίστηση;

Αλλαγές στο τρόπο ζωής (lifestyle) ελαττώνουν την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη
21 Ιουλίου 2013
H φλεγμονή του προστάτη δεν αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη
14 Οκτωβρίου 2013

Η περιτομή, αφαίρεση δηλαδή της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει την κεφαλή-βάλανο του πέους) διενεργείται παγκοσμίως για λόγους υγείας, ιατρικής αναγκαιότητας, αισθητικής, παράδοσης ή θρησκευτικής κουλτούρας. Το κατά πόσο επηρεάζει αρνητικά ή βελτιώνει την σεξουαλική λειτουργία ή ευχαρίστηση δεν είναι απόλυτα διασαφηνισμένο.

Ο Β. Morris και οι συνεργάτες του, προέβησαν σε συστηματική ανάλυση της παγκόσμιας βιβλιογραφίας με υψηλού επιπέδου βιβλιογραφική τεκμηρίωση κατά την οποία από τις συγκεντρωθείσες μελέτες συγκρίθηκαν 40473 άνδρες χωρίς περιτομή με 20931 που είχαν υποβληθεί σε περιτομή. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η περιτομή δεν σχετίζεται με στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές στον οργασμό, ή πόνο κατά την συνουσία. Επίσης δεν έχει καμία επίπτωση στην ευασθησία του πέους, στην σεξουαλική διέγερση, ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Οι άνδρες και οι νέοι που θα υποβληθούν σε περιτομή θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι τυχόν σεχουαλικά προβλήματα που θα τους παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της ζωής τους δεν θα οφείλονται στην περιτομή που είχαν υποβληθεί, αλλά σε άλλους λόγους. Το συμπέρασμα λοιπόν της μελέτης καθησυχάζει τους γονείς των παιδιών και τους άνδρες ότι η περιτομή αποτελεί μια ασφαλή μακροχρόνια επιλογή με καλύτερη υγεία

Πηγή: JSM 2013

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.