H φλεγμονή του προστάτη δεν αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη

Επηρεάζει η περιτομή την σεξουαλική λειτουργία, ευαισθησία ή ευχαρίστηση;
12 Σεπτεμβρίου 2013
Περιτομή και καρκίνος προστάτη
9 Απριλίου 2014

Η παρουσία φλεγμονής (προστατίτιδα) στην ιστολογική εξέταση κατά την βιοψία του προστάτη δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Φιλανδία, μελέτησαν 293 δείγματα προστατικών βιοψιών σε τυχαιοποιημένη μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη που είχε ξεκινήσει το 1996. Οι βιοψίες του προστάτη είχαν πραγματοποιηθεί λόγω αυξημένων τιμών του PSA (4 ng/mL ή και μεγαλύτερο ή τιμές 3-4 ng/mL αλλά με μικρό λόγο ελεύθερου/ολικού PSA ratio<0,16) ή λόγω θετικής (παθολογικής) δακτυλικής εξέτασης του προστάτη. Κανένα από τα βιοπτικά δείγματα δεν ήταν ύποπτο για καρκίνο προστάτη. Τα δείγματα επαξιολογήθηκαν από εξειδικευμένο παθολογοανατόμο, ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός της ιστολογικής φλεγμονής καθώς και η διείσδυση των κυττάρων της φλεγμονής. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης ήταν 10,5 έτη.

Κατά την διάρκεια της παρακολούθησης, 85 (29%) από τους 293 διαγνώσθηκαν με καρκίνο προστάτη μετά από την αρχική (πρώτη φορά ελέγχου) αρνητική βιοψία. Ιστολογική εικόνα φλεγμονής παρατηρήθηκε στο 66% των δειγμάτων της βιοψίας. Τα δείγματα των ανδρών με φλεγμονή στην αρχική βιοψία είχαν ελαφρώς, αλλά όχι στατιστικά σημαντική, μικρότερη πιθανότητα για καρκίνο του προστάτη (στην δεύτερη φορά ελέγχου με βιοψία) σε σύγκριση με άνδρες που δεν παρουσίασαν φλεγμονή (18% και 27% αντίστοιχα).

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έρχονται σε συνέχεια παρόμοιων συμπερασμάτων που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της καναδικής ουρολογικής εταιρείας το 2013, όπου οι Nickel και συν., κατέδειξαν ότι η καθεαυτή οξεία ή χρόνια φλεγμονή του προστάτη σχετίζεται ανεξαρτήτως με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα 6269 ανδρών της μελέτης REDUCE που είχαν αρνητική βιοψία προστάτη. Διαπίστωσαν στην 2ετία, 25% και 35% αντίστοιχα, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη μεταξύ των ανδρών με παρουσία οξείας είτε χρόνιας φλεγμονής στα δείγματα της προστατικής βιοψίας τους

Πηγή: RUN 10/2013

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.