H φλεγμονή του προστάτη δεν αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη
14 Οκτωβρίου 2013
Οικογενειακό Ιστορικό και Καρκίνος Προστάτη
11 Δεκεμβρίου 2014

Η πληθυσμιακή μελέτη που προέρχεται από τον Καναδά είχε σαν σκοπό να διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της περιτομής και του καρκίνου του προστάτη, καθώς και να εξετάσει εάν η ηλικία κατά την οποία πραγματοποιείται η περιτομή επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Μελετήθηκαν 1590 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που διαγνώσθηκαν κατά τα έτη 2005 έως 2009. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε περιτομή είχαν, όχι στατιστικά σημαντικό, ελαφρώς μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν κάνει περιτομή. Η περιτομή εμφανίστηκε να έχει προφυλακτική επίδραση στους άνδρες που την έκαναν μετά την ηλικία των 35 ετών. Μικρότερη ήταν η ευνοΐκή επίδραση της περιτομής σε άνδρες που είχαν κάνει περιτομή κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

Συμπερασματικά λοιπόν οι μελετητές αναφέρουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους παρέχουν νέα δεδομένα για την προφυλακτική επίδραση της περιτομής στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, ιδίως στους άνδρες που υποβλήθηκαν σε περιτομή σε ηλικία μετά τα 35 έτη. Την μεγαλύτερη επίδραση την είχε σε έγχρωμους άνδρες οι οποίοι παρουσιάζουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου προστάτη.

Πηγή: BJUI 2014

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.