Τα φλαβονοειδή ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
22 Οκτωβρίου 2012Η ριζική προστατεκτομή μειώνει την θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη
4 Ιουνίου 2013Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για τον ενδεχόμενο πόνο μετά από περιτομή λόγω φίμωσης. Πολλές φορές οι επιφυλάξεις τους σχετικά με την αναλγησία (παρουσία ή όχι πόνου) αποτελεί και αιτία για αποφυγή της επέμβασης. Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της έντασης του μετεγχειρητικού πόνου μετά από περιτομή λόγω φίμωσης, καθώς και η καταγραφή πιθανών παραγόντων που προδιαθέτουν σε μετεγχειρητικό πόνο.
Στη παρούσα προοπτική μελέτη παρατήρησης συμπεριελήφθησαν 112 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε περιτομή και συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο κλίμακας πόνου (από 0 έως 10) την 1η, 2, 3, 7 και 21η μετεγχειρητική ημέρα. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 46,4 χρόνια και η κύρια χειρουργική ένδειξη της περιτομής ήταν η φίμωση. Ο μετεγχειρητικός πόνος ήταν ήπιος έως μέτριος (κλίμακα 2,4 τις μετεγχειρητικές ημέρες 1-3, 2,1 την 7η ημέρα και 0,5 την 21η ημέρα). Οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 35 ετών και ασθενείς με φλεγμονές είχαν μεγαλύτερο μετεγχειρητικό σκορ πόνου. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών (9,8%) εμφάνισε έντονο πόνο κατά την διάρκεια της ανάρρωσης από την περιτομή και σχετίστηκε ως επί το πλείστον με επιπλοκές της επέμβασης.
Συμπερασματικά λοιπόν οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η περιτομή λόγω φίμωσης είναι μια καλά ανεκτή επέμβαση από πλευράς αναλγησίας-πόνου και μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών που εμφανίζει επιπλοκές παρουσιάζει έντονο πόνο
Πηγή: JUrol 2013
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.