Καρκίνος Νεφρού – Αιτίες Εμφάνισης και Συμπτώματα
25 Μαΐου 2022Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη και Διατροφή
7 Σεπτεμβρίου 2022Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως αποτελεί τον πιο συχνό σε εμφάνιση καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης πιο συχνά ξεκινά από τα ουροθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό της κύστης, προκαλώντας ουροθηλιακό καρκίνωμα. Στην περίπτωση που ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης παρουσιάζει διήθηση στα τοιχώματα των μυών της ουροδόχου κύστης και είναι αδύνατη η διουρηθρική αφαίρεσή του, τότε συνιστάται η ριζική κυστεκτομή. Κατά την επέμβαση αυτή απομακρύνεται η ουροδόχος κύστη στο σύνολό της, μετά από την παρασκευή και απολίνωση των απολήξεων των ουρητήρων που συνδέονται με αυτή.
Το ουροποιητικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τους ουρητήρες και τα νεφρά, βοηθά στη διατήρηση σταθερών χημικών συνθηκών στο σώμα, ενώ παράλληλα αποθηκεύει και αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες. Η ουροδόχος κύστη, η οποία που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, έχει ως βασικό ρόλο τη συλλογή ούρων. Δύο στενοί σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη. Από την ουροδόχο κύστη, τα ούρα απομακρύνονται μέσω ενός άλλου σωλήνα, της ουρήθρας, κατά την ούρηση.
Η ριζική κυστεκτομή πραγματοποιείται με την πλήρη αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και στους άνδρες, σχεδόν πάντα περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση του προστάτη. Στο γυναικείο πληθυσμό, εκτός από την ουροδόχο κύστη, αφαιρείται παράλληλα η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες και ο τράχηλος της μήτρας και ορισμένες φορές ένα τμήμα του κολπικού τοιχώματος. Επιπλέον, αφαιρούνται οι λεμφαδένες που περιβάλλουν την ουροδόχο κύστη, προς αποφυγή δημιουργίας κάποιας μετάστασης. Η αφαίρεση των λεμφαδένων είναι μια σημαντική μέθοδος προσδιορισμού του ακριβούς σταδίου της εξέλιξης της νόσου.
Η ριζική κυστεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτό χειρουργείο, αλλά και με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική. Στη ρομποτική ριζική κυστεκτομή, πραγματοποιούνται 6 μικρές τομές για την εισαγωγή των λαπαροσκοπικών εργαλείων. Γίνεται μια μικρή τομή στην κοιλιακή χώρα για την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και των λεμφαδένων καθώς και για τη δημιουργία ενός νέου τρόπου απομάκρυνσης των ούρων. Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής υποβοηθούμενης λαπαροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να είναι ο περιορισμός της απώλειας αίματος, η ταχύτερη επαναφορά της λειτουργίας του εντέρου, ο μειωμένος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και η συντομότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Μόλις διαχωριστεί η ουροδόχος κύστη από τους ουρητήρες και την ουρήθρα, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας άλλος τρόπος συλλογής και παροχέτευσης των ούρων. Υπάρχουν αρκετές επιλογές οι οποίες εξαρτώνται από τη συνολική υγεία του ασθενούς, την έκταση του καρκίνου και την κρίση του χειρουργού. Συνήθως δημιουργείται μια δίοδος για τα ούρα ώστε να μεταφέρονται από το νεφρό στο εξωτερικό του σώματος. Παρόλο που αφαιρείται η κύστη, τα νεφρά, οι ουρητήρες και η ουρήθρα εξακολουθούν να βρίσκονται στη θέση τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών, ένα τμήμα του εντέρου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέας κύστης ή νεοκύστης. Οι ουρητήρες ενώνονται με το ένα άκρο της νεοκύστης και το άλλο άκρο συνδέεται με το υπόλοιπο τμήμα της ουρήθρας. Η νέα κύστη είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει την αποθήκευση και τον έλεγχο της ροής των ούρων.
About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.