Αιτίες ανεβασμένου PSA και σχέση με καρκίνο προστάτη

παραφίμωση
Παραφίμωση: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται
22 Φεβρουαρίου 2024
βιοψία προστάτη
Βιοψία προστάτη: Πότε ενδείκνυται;
15 Μαΐου 2024
παραφίμωση
Παραφίμωση: Τι είναι & πώς αντιμετωπίζεται
22 Φεβρουαρίου 2024
βιοψία προστάτη
Βιοψία προστάτη: Πότε ενδείκνυται;
15 Μαΐου 2024
αιτίες ανεβασμένου PSA

Το PSA (Prostate-Specific Antigen ή στα ελληνικά Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο) είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται τόσο από φυσιολογικά όσο και από κακοήθη κύτταρα του προστάτη αδένα. Η μέτρηση των επιπέδων PSA στο αίμα ενός άνδρα είναι μια κοινή μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το εκάστοτε σχέδιο θεραπείας και την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα PSA δεν είναι μόνο ενδεικτικά του καρκίνου του προστάτη. Υπάρχουν διάφορες αιτίες ανεβασμένου PSA, οι οποίες δε σχετίζονται απαραίτητα με τον καρκίνο του προστάτη ή με κάποια κακοήθεια γενικότερα.

Τι είναι το PSA;

Το PSA είναι ένα ένζυμο πρωτεάσης σερίνης, το οποίο συμβάλλει στη ρευστοποίηση του σπέρματος μετά την εκσπερμάτιση. Συνεπώς, διευκολύνει την κινητικότητα του σπέρματος. Η αιματολογική εξέταση μέτρησης του PSA μετρά τη συγκέντρωση του αντιγόνου στο αίμα, με τα επίπεδα να εκφράζονται συνήθως σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/mL). Αν και δεν υπάρχει καθολικά συμφωνημένο επίπεδο για το “φυσιολογικό” PSA, ένα αποτέλεσμα υψηλότερο από το όριο των 4,0 ng/mL χρήζει συνήθως διεξοδικότερης διερεύνησης.

Αιτίες ανεβασμένου PSA

Οι αιτίες ενός ανεβασμένου PSA είναι ποικίλες και δεν σχετίζονται αναγκαία με την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνος προστάτη: Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να παράγουν περισσότερο PSA από τα φυσιολογικά κύτταρα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, δεν προκαλούν όλοι οι καρκίνοι του προστάτη σημαντική αύξηση του PSA.
  • Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ): Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αφορά την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Ο υπερτροφικός ιστός του προστάτη μπορεί να συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή ειδικού προστατικού αντιγόνου, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα στο αίμα.
  • Προστατίτιδα: Η προστατίτιδα συνιστά φλεγμονή του αδένα του προστάτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή PSA.
  • Προχωρημένη ηλικία: Τα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου αυξάνονται φυσικά με την ηλικία, καθώς ο προστάτης τείνει να διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου.
  • Ορισμένες εξετάσεις ή επεμβάσεις: Ιατρικές διαδικασίες όπως η ψηφιακή εξέταση του ορθού, η βιοψία προστάτη ή η χειρουργική επέμβαση προστάτη, μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή αύξηση των επιπέδων στα επίπεδα του PSA.

Επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου και ανίχνευση καρκίνου του προστάτη

Η χρησιμότητα του ελέγχου των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη έγκειται στην ικανότητά του να εντοπίζει αυξημένα επίπεδα PSA που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία καρκίνου. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ποικίλες αιτίες ανεβασμένου PSA, είναι συχνά απαραίτητη η διενέργεια πρόσθετων διαγνωστικών εξετάσεων για την επιβεβαίωση της ύπαρξη κακοήθειας. Στις εξετάσεις αυτές συγκαταλέγονται η μαγνητική τομογραφία ή και η βιοψία προστάτη. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για ψευδώς θετικά (αυξημένο PSA χωρίς να εντοπίζεται καρκίνος) και ψευδώς αρνητικά (φυσιολογικά επίπεδα PSA παρά την παρουσία καρκίνου). Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε περιττές βιοψίες και άγχος, ενώ τα ψευδώς αρνητικά μπορεί να καθυστερήσουν τη διάγνωση. Συνεπώς, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και συμβολή ενός έμπειρου ιατρού.

Η σχέση μεταξύ των επιπέδων του PSA και του καρκίνου του προστάτη είναι πολύπλοκη, καθώς τα αυξημένα επίπεδα ειδικού προστατικού αντιγόνου είναι ενδεικτικά πιθανών παθήσεων που αφορούν τον συγκεκριμένο αδένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποδηλώνουν απαραίτητα την ύπαρξη κακοήθειας. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος των επιπέδων PSA ως διαγνωστικό εργαλείο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα οφέλη και τους περιορισμούς της εξέτασης, παράλληλα με τη διενέργεια πρόσθετων διαγνωστικών εξετάσεων. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης πραγματοποιεί τις κατάλληλες εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που οι αιτίες αυξημένου PSA δεν αφορούν κακοήθεια, αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πάθηση που αφορά τον προστάτη αδένα με έμφαση στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.