Η φίμωση είναι η κατάσταση στην οποία υπάρχει αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (κεφαλής του πέους) έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία (το δέρμα που την καλύπτει).
Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα παιδιά, ενώ στον ενήλικα οφείλεται συνήθως, σε χρόνια φλεγμονή, λόγω κακής τοπικής υγιεινής ή στα πλαίσια μιας συστηματικής νόσου (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης). Οι επανειλημμένες (χρόνιες) φλεγμονές έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία ουλώδους ιστού στην ακροποσθία που σαν δακτύλιος εμποδίζει την αποκάλυψη της κεφαλής του πέους.
Η φίμωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση ή τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ιδιαίτερη και επείγουσα επιπλοκή της αποτελεί η παραφίμωση κατά την οποία είναι αδύνατη η επαναφορά της ακροποσθίας στην φυσιολογική της θέση μετά από την αποκάλυψη της βαλάνου.
Φίμωση και η χειρουργική της θεραπεία
Η θεραπεία της φίμωσης είναι η χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του ινώδους δακτυλίου της ακροποσθίας (πλαστική ακροποσθίας- περιτομή).
H περιτομή μπορεί να εκτελεστεί με την κλασσική μέθοδο, καθώς και με νεότερες αναίμακτες μεθόδους, όπως η χειρουργική ραδιοκυμάτων (RF), που ουσιαστικά επιτρέπει στον χειρουργό να μην χρειάζεται να ασχοληθεί με λεπίδες νυστεριών ούτε με διάφορες διαθερμίες ή Laser.
Η χειρουργική ραδιοκυμάτων είναι η χειρουργική διαδικασία με την χρήση προηγμένης Ραδιοκυματικής Τεχνολογίας. Με την μέθοδο αυτή, η τομή πραγματοποιείται με την σημειακή αύξηση της θερμοκρασίας του κυτταροπλάσματος των κυττάρων στόχων στο ελάχιστο δυνατό σημείο, ώστε να επιτευχθεί η θραύση της κυτταρικής μεμβράνης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε:
- Ελεγχόμενη λύση της συνέχειας των ιστών (τομή) με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και συγχρόνως αποφεύγουμε την καταστροφή των παρακείμενων ιστών, λόγω της μηδενικής παράπλευρης έκλυσης θερμότητας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με την χρήση π.χ του Laser. Η αιμόσταση γίνεται με την αποδιοργάνωση του κολλαγόνου και όχι με δημιουργία θρόμβου, όπως συμβαίνει στις έως τώρα μεθόδους. Επιτυγχάνουμε έτσι την μέγιστη και ταυτόχρονη αιμόσταση δηλαδή, την όχι απώλεια αίματος την στιγμή της τομής.
- Λόγω της απουσίας οιδήματος των χειλών της τομής μειώνεται ο χρόνος επούλωσης, διότι δεν έχουμε παρακείμενους κατεστραμμένους ιστούς.
- Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα χάρη στην καλύτερη συνοχή της σύγκλισης του τραύματος και στην απουσία ουλώδους ιστού.